Monday, 23 July 2012

. . ketuk ketuk RAMADHAN . .

HAA.. ketuk ketuk... RAMADHAN~ (sebut ala2 shiela rusly taw!)..
HEE~~ ape? korang igt ak nk tulis ape kt entry kali nih? HAA~ mesti korang terpikir sal MASAKAN kan?
hehe.. sebenarnye TAK laa.... saje je tuh CopyPasta ayt Shiela Rusly . .HEHE..

* EH EH . wat lawak lak mule2 nih.. 

erm,,sbnrnye tiap2 malam,,mase solat terawih tu..ade laa TAZKIRAH sket2 kt surau tuh..
pe yg aku nk tulis nih,,sume aku CopyPasta drpd USTAZ2 yg sampaikan tazkirah tu jee..

ye laa,, da bulan RAMADHAN ni kan,,kite kena gak laa bersihkan hati sket, kadang2 dengar tazkirah ni,,BEZ jugak.. kan,kan? HEHE~

TAZKIRAH malam  RAMADHAN PERTAMA:
" Janganlah kamu berSAHABAT melainkan dengan orang2 yang berTAQWA "
ni laa Ustaz tu ckp,, kalau nk berkawan dgn org agama lain, boleh je.. 
[ ye laa,,lagi ramai kawan lagi BAGUS kan? ]
cume,, maksud berSAHABAT di sini..ialah org yg boleh tolong kite bile kite susah.. 
HAA~ gtu laa ustaz tu ckp.. 
# so , pandai2 lah korang memilih SAHABAT yg berTAQWA ye... :-)

TAZKIRAH malam RAMADHAN keDUA :
" Membaca Surah Al-Ikhlas umpama membaca 1/3 Al-Quran "
WAA..besarnye rahmat ALLAH S.W.T kan? senang2 je dapat pahala FREE..

TAZKIRAH malam RAMADHAN keTIGA :
" Umat2 Islam zaman skarang ni,asyik duk ikut amalan yahudi "
Bak kata Ustaz , bini keluar makan kat luar ( katenye meeting la konon.. ) , sedangkan laki duk makan MAGGI je kat umah ( kesian kan? )
Anak2 perempuan keluar malam sesuka hati je..
Anak2 lelaki plak tengking ayah ikut sedap hati dorang jee..
[ ni contoh2 yg Ustaz bagi je..] ----------> korang jangan terasa taw :)
ni xde kaitan antara yg dah mati ataupun yg still ade kt dunia nih .

Kata Ustaz lagi . . . 
. . Kita mestilah sentiasa INGAT ALLAH . . 
bile tengok ANAK je, ingat allah
bile tengok BINI je, ingat allah
bile tengok LAKI je, ingat allah
HAA~~ bile kite sentiasa ingat ALLAH S.W.T. insyaALLAH hidup kita akan lebih BAHAGIA :D



HEHE . okey lah korang . aku rase sampai di sini je la kot..law ade mase,,insyaALLAH aku edit lagi untuk MALAM2 RAMADHAN yg seterusnya..

<3 WALLAHUALAM <3





2 comments:

  1. kn btol ckap ak baca al-ikhlas 3 kali menyamai baca senaskhah al-quran

    ReplyDelete
  2. ouh..okey2..sekali same dgn 1/3... pehe2..HAHAHA

    ReplyDelete